Potrawy wigilijne
Opublikowano: 2018-11-29 17:22, Numer artykułu: 7806 , Autor: P. Dranicki
Pierniczki mikolajkowe
3 jajka
2 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 przyprawy sypkie do pierników
1 słoiczek przyprawy piernikowej unamel
2 łyżeczki sody 1 filiżanka dobrej kawy z fusami
1 szklanka oleju
około 2 kg mąki
Dobrze wszystko wyrobić. Ciasto musi być dosyć ściśle lecz nie twarde. Wkładamy na 24 godz. do lodówki. Ciasto przed pieczeniem i walkowaniem musi być wyjęte wcześniej z lodówki. Pięć w temp. 180 stopni. Smacznego
Przepis przysłany przez Panią Małgorzatę Myślińską
Piernik wigilijny
Kostka palmy
1,5 szkl. cukru
1 szkl. maki
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
3 łyżki powideł
1 szkl. śmietany 12%
2 całe jajka
2 łyżki cacao
Cukier waniliowy
Wszystko połączyć i dokładnie wyrobić pięć około 45 minut w temp. 180 stopni
Krem do przełożenia
0.5l śmietany i dwie Śnieżki na mleko ubić razem dodać 1 rozpuszczona biała czekoladę na koniec dodać kokos przełożyc tym piernik.
Polewa
Mleczna czekoladę rozpuścić w 2, 3 łyżkach mleka i polać piernik udekorować orzechami migdałami kolor. Posypka. Smacznego piernik można upiec wcześniej i zamrozić jest jeszcze lepszy.
Przepis przysłany przez Panią Małgorzatę Myślińską